Exhibition

Generació rompuda. Obrint camins

7 march 2 may

L'Espai Cultural Obert-ECO Les Aules de la Diputació de Castelló és un dels tres espais que acull l'exposició ‘Generació rompuda: obrint camins’. Una mostra dedicada a aquells i aquelles artistes que al Castelló dels 80 van apostar per creacions avantguardistes, trencant el predominant classicisme.

La Fundació Caixa Castelló, amb la col·laboració de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament, la Universitat Jaume I, la Diputació i la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana habiliten un itinerari per aquesta generació, amb el treball de quaranta artistes i una selecció de cent obres. L’ECO Les Aules acull la part audiovisual de ‘Generació rompuda: obrint camins’. A la sala d'exposicions es podrà veure i sentir projeccions de gran format amb entrevistes als i les protagonistes de l'escena artística de Castelló dels anys 80.

En aqueixa dècada dels 80 del passat segle, apareixen a Castelló una sèrie de galeries d'art que trenquen amb la visió clàssica d'aquests espais.

Entre les galeries es trobaven Anastasia Klein, Cànem Galeria o Pictograma, entre altres, a més del Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerní de Vilafamés. Era una època que a nivell d'Espanya estava marcada per l'entusiasme després del final de la dictadura, amb rellevants fets artístics com l'aparició d'ARC o la posada en marxa de l'IVAM, en paraules de Román de la Calle.

A nivell d'artistes, a Castelló van ser excepcions els qui es van dedicar al cultiu de la contemporaneïtat. En el seu intent de trencar amb l'ambient anodí, es van trobar amb més il·lusió que recolzament. Quasi tots havien nascut en els 60 i tenien en comú el desig d'establir renovats llenguatges en el debat artístic, de manera que van introduir noves tècniques, disciplines i mitjans, oferint una alternativa avantguardista al tan arrelat art tradicional i figuratiu.